Våra skogsfår

 

sheep
Marielle foto

Det Värmländska skogsfåret är en genuin lantras från vårt landskap Värmland. Det är fåren som på något vis inte blev en del av utvecklingen, utan är en levande del av det värmländska kulturarvet. De är kloka och tillgivna, ger ull av många olika kvalitéer, skinn i många olika färger och kött av god kvalitet och smak.

_DSC1250Att hålla får är en traditionell och lättsam syssla. Det är som sagt trevliga djur, de är dessutom bra på att livnära sig på vad landet ger. Det som är viktigt för oss här på Finnbråten, är att djuren ska leva naturligt som de alltid har gjort. I lagom stora flockar, med möjlighet till att ströva runt ute och äta av friskt gräs eller saftiga buskar när de vill. Våra får går ute året om men kan alltid gå in i sitt stall när de vill. När lammen kommer på i april är det extra roligt att vara fårbonde. De går med tackorna på bete hela sommaren och hösten. Bagglammen får under augusti bilda en egen flock medan tacklammen fortsätter tillsammans med de äldre tackorna fram till betäckning. Två gånger om året klipper vi våra får och då får de också klövarna verkade. Vår granne Elsa Lund-Magnusson på Lindås Lamm slaktar åt oss på sitt nybyggda EU-godkända slakteri, så djuren behöver aldrig resa längre än några hundra meter.

sheepAtt hålla svenska lantraser på gården är att spara i en biologisk genbank för framtiden. Egenskaper hos de gamla lantraserna som tålighet mot kyla och låg tillgång på mat kan bli ovärdeliga när matindustrin avlar bort alla egenskaper som inte främjar ökad köttproduktion. Det är aldrig smart att manipulera naturen, hur kostnadseffektivt det än kan verka. Vi som håller lantraser vet vad vi har på åkrarna och vad de klarar av. Det vet man sedan flera tusen år tillbaka.